Wallnot

Twitter's logo med en syngende fuglWallnot som rss-feed

Gratis nyheder uden betalingsmur fra danske aviser og medier

16. september 2021

20:40: WeeVi kunne have været svenskere: Kontrafaktisk. Det var lidt af et mirakel, at vi ikke endte som enten tyskere eller svenskere i 1800-tallet. Det er konklusionen i et nyt historisk værk, der viser, hvor tæt Danmark var på at gå i opløsning – og giver oprejsning til den forsmåede idé om en skandinavisk union.Paywall?

20:40: WeeTintin på bålet: Kontroversen. 30 skoler i Canada har brændt racistiske bøger af uden for offentlighedens skue. En fremstående leder for den oprindelige befolkning er gået fra sin post, mens skandalen blusser op i den canadiske valgkamp.Paywall?

20:40: WeeEn håbefuld mand: Klimateknologi. Skove brænder, iskapper smelter, floder løber over deres bredder. Klimakrisen er blevet synlig. Men vores evne til at løse den med teknologi bliver hele tiden bedre og omkostningerne lavere, siger den tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen.Paywall?

20:40: WeeDen russiske gåde er løst: Almindelig autoritær. Den massive undertrykkelse under den igangværende russiske valgkamp er blot et af flere tegn på, at Vladimir Putin er svagere, end vi tror. Det mener den amerikanske politolog Timothy Frye.Paywall?

20:40: WeeVort mismods vinter: Analyse. Til vinter bliver det dyrt at holde lyset tændt og fabrikkerne i gang i Europa – og i Danmark, som har gjort sig totalt afhængig af omverdenen.Paywall?

20:40: WeeSkorpioner på Øresundsbroen: Våbenhandel. Sverige har europæisk rekord i skuddrab. Ofte køber de kriminelle problemfrit deres våben fra netværk af forstadsunge og jagtglade småbysvenskere, som bygger dem selv af våbendele indkøbt lovligt i EU-lande. Våbnene havner også i Danmark.Paywall?

15. september 2021

19:30: WeeKontrolstaten: Embedshorder. Centraladministrationen er i vækst. Det er en udvikling uden ende. Det handler om kontrol af alt og alle.Paywall?

14. september 2021

14:10: WeeKineseraktionen: Historie. Et af de mere upåagtede udslag af nazistisk terror var elimineringen af Hamburgs Chinatown i 1944. Det kostede mindst 17 indbyggere livet.Paywall?

14:10: WeeDen anden epidemi: Afhængighed. I mere end 20 år har et massivt misbrug af opioider plaget USA. Under coronakrisen er antallet af overdoser igen skudt i vejret.Paywall?

12:21: WeeVandet er aldrig helt rent: I felten. Danmark bruger mange kræfter på pesticidrester i drikkevand – men der er en gruppe stoffer med højere risiko, som vi slet ikke overvåger systematisk.Paywall?

13. september 2021

13:30: WeeVi når ikke Paris: Realisme. Med bare ni procent af den globale CO₂-udledning i Europa er det vigtigt, at måden, vi reducerer udledningen på, kan kopieres i resten af verden, siger den tyske klimaforsker Hans von Storch om den europæiske klimapolitik.Paywall?

10:21: WeeDen sunde fornuft: Hovmod. Andreas Steenberg gør op med en del af Radikale Venstres udlændingepolitiske historie. Men han er stadig lige overbevist om, at partiets politik er selve inkarnationen af...Paywall?

10. september 2021

14:30: WeeTalentspildets pris: Forsvundet. Hver tredje bachelorstuderende dropper ud af STEM-fagene på universiteterne. Det høje frafald er kritisk for især de private virksomheder.Paywall?

14:21: WeeDen onde opkvikker: Kaffepause. Den amerikanske journalist Michael Pollan giver i en ny bog et bud på den videnskabelige forbindelse mellem koffein og udviklingen af det kapitalistiske samfund.Paywall?

14:00: WeeDen sidste dag med åndenød: Covid-19. Alvorlige senfølger forsvinder som dug for solen efter et vaccineskud, fortæller flere patienter. Spæde studier bakker beretningerne op – men danske eksperter er skeptiske.Paywall?

13:40: WeeDe forkælede: Kommentar. Står det til regeringen, skal vi allesammen arbejde mere, og med skelen til vores lave arbejdstid så er der tilsyneladende plads til optimering.Paywall?

13:31: WeeEn dyr løsning: Fråseri. Speciallæger i provinsen kan forhandle sig til en højere løn end landets statsminister, for overbetaling er en effektiv kur mod lægemangel. Så hvorfor bruges den samme kur ikke mod manglen på sygeplejersker?Paywall?

9. september 2021

21:50: WeeDe lykkelige utro: Utugt. Lykkelige parforhold udløser også sidespring. Nye studier i utroskab påviser oversete motiver bag et udbredt og udskældt fænomen.Paywall?

21:50: WeeDerfor Dante: Introduktion. Uanset hvad er der nyt at hente i ugens særnummer af Bøger dedikeret til den florentinske digter. God tur til både Helvede, Purgatoriet og Himlen.Paywall?

21:50: WeeBliv hjemme!: Kommentar. Landsholdets aktuelle styrke vil give en VM-boykot endnu mere kraft.Paywall?

11:10: WeeAt forvandle sårbarhed til styrke: Stjerneskud. To amerikanske sangskrivere i topform, og danske Selma Judith brænder igennem med en uhørt ambitiøs og vidtspændende debut-lp.Paywall?

8. september 2021

17:00: WeeNuanceret risiko: Kort nyt. De sjældne, men alvorlige bivirkninger ved coronavaccinerne har fået meget opmærksomhed, men ny forskning viser, at sandsynligheden for at udvikle alvorlige blodpropsygdomme er signifikant større blandt inficerede end vaccinerede.Paywall?

6. september 2021

15:50: WeeHus forbi: Fortidsminder . »Bastant udtrykt har der aldrig været en sort slave i det pakhus.« Historikeren Erik Gøbel er skeptisk over for forsøget på at gøre Vestindisk Pakhus til slavemuseum.Paywall?

15:40: WeeHvem skal servere aborren?: Rettidig. De danske madanmeldere har kåret Årets Retter siden årtusindskiftet. Jurymedlem Martin Kongstad om ret og vrang i branchens dunkle fremtid: Alle vil spise maden, ingen gider at bære den til bords.Paywall?

10:40: WeeOpdragelse ved bøllebank: Livets folkeskole. »Jeg deltager selvfølgelig lige så meget i det der curlinglort som andre,« siger komiker Anders Matthesen, mesteren af brutale børnesandheder.Paywall?

3. september 2021

13:50: WeeArven efter Arne: Arbejdsbyrdeomfordeling. Retten til tidligere pension koster dyrt. Nu skal unge akademikere uden job formentlig betale en del af regningen.Paywall?

13:40: WeeDa Taleban kom til byen: Reportage . Med en blanding af frygt og trods afventer afghanere i Mazar-e-Sharif Talebans nye love og den nye hverdag.Paywall?

13:40: WeeFalsk profet: Landsholdsfarer. Vogt jer for Kasper Hjulmands ord, vi risikerer, at han lokker landet på afveje.Paywall?

13:30: WeeMed mur og pigtråd: Krigstræt. Vi hverken kan eller skal påføre verden vores værdier og livsform, siger Bo Lidegaard. Og så skal vi bygge Fort Europa.Paywall?

13:30: WeeRøde tider: Opbakning. Massivt flertal af vælgerne støtter stadig Mette Frederiksen og hendes politiske kurs, viser »præsidentundersøgelse«.Paywall?

09:40: WeeSagen Khader: Leder. Sagerne om Khader befinder sig i den gråzone mellem magt og moral, hvor mange MeToo-sager befinder sig. Men advokatundersøgelsen viser, at der er svagheder i den måde, processen og domfældelsen er foregået på.Paywall?

2. september 2021

21:10: WeeIngen injuriesag: Anklaget. Naser Khader mener ikke, at domstolene kan rense ham.Paywall?

30. august 2021

14:31: WeeSpild af energi: Radioaktive. På Atomstation Risø arbejdede man i årtier for at få indført atomkraft i Danmark. Blandt kernefysikerne var også ægteparret Kurt og Bente Lauridsen. Danmark havde aldrig stået med samme høje CO₂-udledning i dag, hvis vi havde givet deres livsværk en chance, forklarer de.Paywall?

27. august 2021

15:10: WeeDen efterhånden ikke spor lille forskel: Opbrud. Den voksende uddannelseskløft mellem kønnene skaber stadig flere singler og barnløse i Vesten. Og datingplatforme som Tinder gør kun problemet værre, hævder den amerikanske journalist Jon Birger, der er forfatter til bestselleren <i>Date-onomics</i>.Paywall?

15:00: Wee»Når man lytter til hinanden, så lærer man også noget«: Spurgt. Det er forkert, når hvide ekskluderes fra visse Pride-arrangementer, men det er også forkert at politianmelde i stedet for at forstå, mener Jobbe Pilgaard.Paywall?

14:50: WeeAstronauter i tøjkrise: Påklædning. USA kan ikke nå til Månen i 2024, blandt andet fordi en ny rumdragt er forsinket. Lynlåsen driller i de gamle modeller.Paywall?

14:40: WeeTil forsvar for fake news: Fyndig fabuleren. Fransk Sorbonne-professor leverer et overraskende defensorat for opspind, fake news og fantasifulde teorier. For en løgn kan sagtens indeholde værdifulde sandheder, man kan lære noget af.Paywall?

14:30: WeeEfter festen: Grænseløst. De Radikale, der døjer med endnu en krænkelsessag, holdt udsolgte fester i Pumpehuset i midten af 00erne og var byens køligste katte. Men energien forsvandt, da politikken blev ensrettet, og partiet lod sig definere af tidsånden, lyder kritikken.Paywall?

06:10: WeeLangsom jæger: Kort nyt. En video af en glubsk skildpadde, der jager og æder en fugleunge, rokker ved opfattelsen af landskildpadder og deres adfærd.Paywall?

26. august 2021

21:10: WeeUlvemandens vej til toppen af mafiaen: Bonus. Første sæson af Weekendavisens podcast om den italienske mafia handler om livet som mafioso. Journalist Morten Beiter har fulgt soldaten og afhopperen Claudio. Dette kapitel er dedikeret hans boss - Nitto Santapaola.Paywall?

25. august 2021

13:20: WeeBarnebrude: Satellit. Amerikanske politikere vil forsøge at hæve mindstealderen for ægteskaber i North Carolina. I staten er det nemlig lovligt at gifte sig med børn helt ned til 14 år.Paywall?

24. august 2021

13:20: WeeMobilitetens manifestation: Ulighed. De lavestlønnede stiger mere i indkomst end dem i toppen af lønhierarkiet. Det fremgår af en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening.Paywall?

23. august 2021

12:00: Wee20 sekunder er nok: Kort nyt. »Korrekt håndvask tager 1 minut,« rådgiver Sundhedsstyrelsen herhjemme, men nu har forskere fundet ud af, at en tilstrækkelig håndvask kun behøver at tage 20 sekunder.Paywall?

20. august 2021

15:10: WeeDen tomme planet: Nedgang. Den forventede befolkningseksplosion er erstattet af en mulig befolkningsnedgang. Det kunne lyde som godt nyt for vores overbelastede klode, men er det ikke nødvendigvis.Paywall?

15:00: WeeDiplomatiske formuleringer: Kommentar. Klimarapportens »sammendrag for beslutningstagere« er en usund blanding af forskning og politik.Paywall?

15:00: WeeTudeprinsernes tidsalder: Grådkvælning. Det ender i det rene barbari, hvis folk ikke behersker det ultimative kontroltab: gråden, mener Sørine Gotfredsen.Paywall?

15:00: WeeEt forsvar for statuevæltning: Interview. Da Black Lives Matter-demonstranter i 2020 væltede statuer af slavehandlere og imperialister, blev de beskyldt for at censurere historien. Men statuer bliver ikke »slettet« ved, at de fjernes, siger den britiske historiker Alex von Tunzelmann.Paywall?

14:40: WeeDet store regnestykke: Familieliv. Økonomisk forskning peger på, at mere end syv måneders barsel til moren kan have uhensigtsmæssige effekter, både for mødre, børn, fædre og samfund. Mere øremærket barsel til mænd ville være en langt bedre forretning.Paywall?

14:20: WeeFordømt: Leder. Selv den mest gemene forbryder bør kunne forvente, at der ikke er tvivl om, hvorvidt landets dommere lader sig påvirke af andet end bevisets stilling og loven.Paywall?

12:10: WeeMod nye nederlag: Afghanistan. Vi risikerer at begå den skæbnesvangre fejl at tro, at det bliver bedre, hvis vi opgiver kampen.Paywall?

19. august 2021

20:00: WeeGensyn med ekskæresten: Om igen. Vi bliver ikke lykkeligere af at skifte vores partner ud, snarere tværtimod. Et stort forskningsprojekt følger 12.000 tyskere og deres partnere for at kortlægge den adfærd, de gentager med den ene kæreste efter den anden.Paywall?

20:00: WeeFarvel til Kabul: Tæppefald. Næsten fem millioner menneskers liv i den afghanske hovedstad er forandret for altid. Det, der var, er væk.Paywall?

15:30: WeeAldrig igen: Vanrøgt. For 45 år siden rystede en tragisk vanrøgtssag Danmark. Et velanset lægepar viste sig at have mishandlet deres ti adoptivbørn, hvoraf tre døde i deres varetægt. Sagen udstillede store huller i systemet og førte til markante lovændringer.Paywall?

15:30: WeeLandet uden madpakker: Kostskole. Siden 1960erne har svenske skoler serveret et varmt måltid til alle elever, og nu viser det sig, at det har givet eleverne markante langsigtede gevinster. Kunne danske elever også have gavn af at droppe madpakken?Paywall?

15:30: WeeFarvel til pinjerne: Trædød. Intet varer evigt. Heller ikke Roms en million pinjetræer, der trues af en invasiv snylter, som drastisk truer med at ændre den italienske hovedstads ansigt.Paywall?

15:30: WeeSorte negle: Egenkontrol. »Jeg er dæmoniseret som en tyk og utålelig person og et utroligt svin, der ikke fortjener noget som helst.« Camilla Plum har sit hyr med myndighederne og beklager, at »det er svært at finde en brugt mand, som ikke er totalskadet«.Paywall?

15:30: WeeDen perfekte ildstorm: Brande. Sydeuropa brænder, og det er blevet tilskrevet klimaforandringerne. Men det er ikke hele forklaringen: Brandene har mange fædre, og det handler som regel om penge.Paywall?

15:30: WeeDe åbne telefoner: Medhør. Den israelske forfatter Shay Aspril afslørede allerede for ni år siden verdens mest avancerede overvågningsprogram. Alligevel er det først for nylig, at firmaet bag for alvor har skabt overskrifter. Vi har accepteret at blive aflyttet, forklarer han.Paywall?

15:30: WeeFarvel til Afghanistan: Podcast. Martin Krasnik har besøg af Weekendavisens korrespondent i Afghanistan. Hør samtalen med Nanna Muus Steffensen fra i fredags.Paywall?

10. august 2021

13:41: WeeHitlers polarekspres: Globale tanker. Historikeren Ketil Gjølme Andersen kaster lys over et af Nazitysklands mest bizarre ingeniørprojekter – en 1.300 kilometer lang jernbane i uvejsomt bjergterræn i Nordnorge. Hitler ville have toget frem, koste hvad det ville.Paywall?

8. august 2021

01:30: WeeFra medaljemaskiner til mennesker: OL. Også i Kina ønsker man sig atleter, som er parate til at vise sårbarhed og ikke er bange for at udtrykke følelser.Paywall?

01:00: WeeIndiana Jones-syndromet: Arkæologi. Kina er et slaraffenland for oldtidsforskere, men de færreste i Vesten er klar over det. Det er ikke kun vigtig viden om Kina, vi risikerer at gå glip af, men også uvurderlige erkendelser om menneskets fælles historie.Paywall?

01:00: WeeKongens fald?: Satellit. Efter 35 år ved magten vakler tronen under den enevældige monark kong Mswati 3. i det lille afrikanske land Eswatini, tidligere kendt som Swaziland.Paywall?

7. august 2021

21:20: WeeNæste generation: Vacciner. Producenterne er i fuld gang med at opgradere deres arsenal mod nye varianter af covid-19. Er det tid til at sætte nye våben ind i kampen?Paywall?

18:20: WeeI nationens tjeneste: Kontroversen. Som amerikansk forsvarschef skulle Mark Milley være apolitisk. I stedet planlagde han angiveligt et modkup mod sin øverstbefalende, Donald Trump.Paywall?

6. august 2021

16:51: WeeCorona, sæson 4: Leder. Hvordan vil den danske regering sikre, at der ikke lukkes unødvendigt ned igen? Lektien fra Israel er, at covid-19 vil indhente alle før eller siden, og at det eneste farbare er at sørge for, at sygdommen rammer en fuldt vaccineret befolkning.Paywall?

16:00: WeeDet tabte metals tyngde: OL. Det danske banelandsholds sølvmedalje i holdforfølgelsesløb er resultatet af et langt og intenst kapløb på alle parametre. De har bevæget sig fra en outsiderposition til at blive blandt de hurtigste i verden.Paywall?

13:20: WeeDen uperfekte forbrydelse: Standardpolitikere. Sagen mod Messerschmidt viser, at Dansk Folkeparti er blevet til det, de ville bekæmpe. Frihedskampen er aflyst.Paywall?

5. august 2021

19:50: WeeFølgeskader i Kabul: Limbo. EU er ikke en stat og kan ikke udstede visa eller give asyl. Det efterlader de henved 100 afghanere, som har arbejdet for EU i Kabul, i et limbo.Paywall?

19:00: WeeHistorien om en opsagt lejekontrakt: Dobbeltstraf. Regeringens kamp mod parallelsamfund sender hele familier fra hus og hjem, når ét familiemedlem bryder loven. Striden står i hjertet af Nørrebro.Paywall?

10:50: WeeDen olympiske mester: Litterær sølvværdi. Engang høstede Danmark olympiske medaljer i discipliner som litteratur, musik og billedkunst. En anarkistisk vegetarforfatter og pistolduellant var topscoreren.Paywall?

4. august 2021

14:30: WeeOprør mod revolutionen: Havanesere. Roen er genoprettet i Cuba efter de store protestdemonstrationer tidligere på måneden. Men under overfladen ulmer en dyb utilfredshed med det styre, der har regeret østaten siden Fidel Castros revolution i 1959. Er dagene talte for det kommunistiske regime?Paywall?

3. august 2021

17:50: WeeEt lys længere nede ad floden: Rio Grande. Grænsebyen Laredo tiltrækker mexicanske indvandrere, fordi her er ro og orden. Derfor bor alle narkokartelbosser også på den amerikanske side af grænsen.Paywall?

15:50: WeeRetten til historien: Satellit. Høringerne om angrebet på Capitol Hill åbnede med grædende vidneudsagn fra fire betjente og vagter, der havde fået bank af de rasende demonstranter.Paywall?

11:00: WeeFor enden af regnbuen: LGBT+. Mange familier med to fædre, to mødre eller tre forældre kan ikke få anerkendt juridisk forældreskab. Men skal samfundet automatisk tilpasse sig nye familiemønstre, eller skal der være en grænse?Paywall?

2. august 2021

17:10: WeeEn for holdet: Almenvellet. Store børn bør vaccineres, ikke for deres egen skyld, men for samfundets, mener eksperter. Men selv hvis børnene tager vaccinen, forekommer flokimmunitet mere og mere illusorisk.Paywall?

1. august 2021

21:10: WeeDen usynlige dræber: Dystopisk. Af alt det ekstreme vejr, som fremtidens klima vil føre med sig, er det hedebølgerne, vi skal være mest bange for. Varmen kan føre til hjertestop og organsvigt og øge antallet af selvmord. Men den behøver ikke være dødbringende.Paywall?

31. juli 2021

18:20: WeeIsraseri i Israel: Satellit. Fra 2022 vil Ben & Jerry's ikke længere sætte deres varer til salg i de besatte palæstinensiske områder på Vestbredden.Paywall?

16:40: WeeDiplomaternes lidelser: Kort nyt. Flere end 20 amerikanske diplomater i Wien har siden januar oplevet en række symptomer, som minder påfaldende meget om det såkaldte Havana-syndrom.Paywall?

13:20: WeeAlmindeligt skrald findes ikke: Manipulation. Danskerne skal opdrages til at sortere deres affald finere og finere. Det er ikke nok at gøre det nemt eller true med straf, siger forskere: Det handler om at ændre vores opfattelse af, hvad der er normalt.Paywall?