Wallnot

Twitter's logo med en syngende fuglWallnot som rss-feed

Gratis nyheder uden betalingsmur fra danske aviser og medier

25. januar 2022

16:24: WeeFejlbarligt ikon: Mytebuster. Winston S. Churchill regnes af mange som det 20. århundredes største statsmand. Han var også en vidtløftig eventyrer, racist, drukkenbolt, umulig i pengesager og en elendig far. Ny biografi kaster kvalificeret smuds på fænomenet.Paywall?

21. januar 2022

11:12: WeeHigh noon i Herning: Opgøret. Dansk Folkeparti har frygtet en gentagelse af 1995, nu kommer den. Topstyringen er krakeleret.Paywall?

20. januar 2022

21:12: WeeFolket foretrækker en elitepopulist: Kronik. Arbejderklassen hungrer efter den anerkendelse, som kun overklassepolitikere kan give.Paywall?

21:12: WeePrivilegieblindhed: Leder. Løkkes nedskudte forslag til en SU-reform bekræfter tendensen: Vi foretrækker at hælde guldkorn i de unges lommer frem for i deres hoveder.Paywall?

21:12: WeeEfterdønninger: Satellit. Nigerianske myndigheder tilbød ifølge en tidligere nigeriansk topembedsmand at tage imod formodede pirater og retsforfølge dem.Paywall?

19. januar 2022

17:48: WeeMå en transpige gå på pigeskole?: Storbritannien. Det britiske skolesystem er blevet genstand for en rasende værdidebat, hvor regeringen beskyldes for konfliktskyhed.Paywall?

10:00: WeeDen danske Raskolnikov: Forbrydelse og straf. Var det Dostojevskijs roman, der for 130 år siden fik fabrikant Adolph Philipsen til at slå en inkassator ihjel? Bogens rolle blev diskuteret ivrigt i kølvandet på et af kriminalhistoriens mest besynderlige coverups.Paywall?

18. januar 2022

13:24: WeeEn uge med 24syv: Lyttelappeløsning. Danmarks mest omdiskuterede taleradio har sendt sin første uge under nyt, gammelt navn. Hvad kan 24syv anno 2022? Weekendavisen lyttede med og delte et ømt øjeblik med radioens nye chef.Paywall?

17. januar 2022

10:48: WeeHistorien om en lille pille: OxyContin. I USA er hundredtusinder døde af stærk smertestillende medicin. Har vi styr på pillerne i Danmark? Ikke helt. Paywall?

14. januar 2022

17:12: WeeHemmelige underhandlinger: Leder. Det står endnu ikke klart, hvad den varetægtsfængslede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, har lækket. Men der kan kun være to udfald på sagen: Enten bliver spionchefen dømt for landsforræderi, eller også bliver han ikke dømt, og vi står tilbage med den største politiske fadæse i mange år.Paywall?

10:24: WeeSpionen, der skulle ud i kulden: Findsen. Håndteringen af problemerne i efterretningstjenesten har kastet skarpt lys på alt det, der ikke skulle ses.Paywall?

12. januar 2022

11:49: WeeDu-Ved-Hvem: Kontroversen. Nytårsdag kunne Harry Potter-fans atter svælge i det velkendte univers i en ny HBO-dokumentar. Men én meget central person glimrede ved sit fravær.Paywall?

11:49: WeeKong Christian: Kommentar. Er sportsjournalistikken (igen) blevet et ukritisk heppekor?Paywall?

11:49: WeeElon Musk har aldrig fundet sted: Portræt. Elon Musk er blevet verdens rigeste mand ved at genfortrylle fremtiden. Han sælger ikke bare biler, han sælger fortællingen om en uendelig verden. Hvis bare demokrati og politik ville forsvinde.Paywall?

11:49: WeeKræmmeren og klimaaktivisten: Kronik. EUs teknokratiske slag for global klimahandling skaber dilemmaer for Danmark. Paywall?

11:49: WeeTysk strømsvigt: Leder. Tysklands grønne omstilling har ført til mere forurening, dyrere elregninger og mere afhængighed af Putins gas. Næppe det rette tidspunkt at skrotte landets atomkraftværker.Paywall?

11:49: WeeDemokratiets tjeneste: Leder. Den væsentlige historie om efterretningstjenesterne handler hverken om lækager eller medier. Den handler om regeringens uheldige håndtering af sagen og forsøg på at løbe fra ansvaret.Paywall?

31. december 2021

16:24: Wee<i>Statsministerens nytårstale</i>: Leder. Her er den nytårstale, Mette Frederiksen burde holde: »Coronasøvnen er slut, og vi skal gøre det modsatte af alt det, jeg har talt om i to år. For ingen statsminister og intet land kan klare tingene alene«.Paywall?

29. december 2021

21:00: WeeTrump lever og har det godt: MAGA. Donald Trump forbereder et comeback i 2022. Med en upopulær modstander i Det Hvide Hus og dødvande i eget parti kunne han ikke ønske sig et bedre udgangspunkt.Paywall?

21:00: WeeIngen højere: Førstemand. Søren Pape Poulsen afviser at finde blå statsministerkandidat før valget. Et nyt kapløb om stram udlændingepolitik kan begynde.Paywall?

28. december 2021

11:48: WeePæne piger klager ikke: Udland. I Japan bliver kvinder stadig omtalt som »arbejdspladsens blomster«. Ikke alene er de til pynt, de kan også plukkes efter forgodtbefindende af lystne mænd.Paywall?

23. december 2021

13:36: WeeVi er nødt til at tale om elverfolk: B'læst. En stribe af Christoffer Zieler.Paywall?

13:00: WeeMeningen med galskaben: Ballademager. 21-årige Claes Kirkeby Theilgaard stemmer blankt og gamer demokrati på sociale medier. »Nogle gange må man larme for at få debatten i gang.«Paywall?

22. december 2021

23:48: WeeFusk, sjusk og direkte løgn: Kronik. Den videnskabelige verden står over for store udfordringer med uredelighed og tvivlsom forskningspraksis. Det er på tide, vi erkender problemet. Paywall?

23:48: WeeFarvel 68: Kommentar. 68ernes tværfaglige iver og humboldtske tilgang er forsvundet fra universiteterne.Paywall?

23:48: WeeRøverhistorier – Sæson 2: Podcast. Anden sæson af Røverhistorier går tæt på de gamle italienske mafiaers myter, opståen og udvikling frem til i dag. Skrevet og klippet af Weekendavisens Morten Beiter.Paywall?

23:48: WeeDen dag vi slagtede grisen til jul: Opinion. Sofus elskede at blive kløet på ryggen og anede ikke uråd, før det var for sent.Paywall?

23:48: WeeEn julefortælling: Leder. Det er først og fremmest civilsamfundet, der har båret Danmark gennem coronakrisen. Det er en langt mere storslået historie, end at smittetallet går grassat, sygehusvæsnet er presset, regeringen har smølet, og at omikron inden længe vil indtage os alle.Paywall?

23:48: WeeFalske coronapas: Satellit. Det koster kassen eller en fængselsstraf at anvende et falsk coronapas. Alligevel menes mindst 182.000 at være i omløb i Frankrig.Paywall?

20. december 2021

13:12: WeePressenævnet kritiserer Weekendavisen: Kritik. Weekendavisen får kritik for at have offentliggjort dele af en advokatundersøgelse vedrørende en politiker uden forinden at have forelagt krænkende kommentarer for de omtalte kvinder.Paywall?

17. december 2021

15:12: WeeLænketid v/ Qvortrup: B'læst. En stribe af Christoffer ZielerPaywall?

15:12: WeeDragen med de tusind hoveder: Kernevåben. Kina kan ende med at have over 1.000 atomsprænghoveder ved årtiets udgang, advarer Pentagon. Det kunne forøge risikoen for konventionel krig.Paywall?

16. december 2021

22:36: Wee<i>Statsvæmmeligheder</i>: Leder. Forsvarets Efterretningstjeneste burde bruge al energi på at beskytte Danmark. Men den er forvandlet til en styrelse, der skal beskytte regeringstoppen. De aktuelle begivenheder i tjenesten bør få seriøse konsekvenser for regeringen.Paywall?

22:36: Wee<i>Modmagtsministeren</i>: Leder. Med dommen fik Støjberg rettens ord for, at hvis man som minister undergraver det system, som gjorde det muligt at blive minister, undergraver man samtidig sig selv.Paywall?

22:36: WeeKosmetisk kamel: Satellit. Saudi-Arabien har erklæret krig mod kamelejere, der går så vidt som at give deres ørkendyr skønhedsoperationer i håb om, at deres kamel bliver kåret som den smukkeste i landet.Paywall?

22:36: WeeBritisk ballade : Satellit. For første gang i Boris Johnsons regeringstid er han mindre populær end Labours leder, Keir Starmer, i meningsmålingerne. Briterne har fået nok af, at premierministeren tilsyneladende opererer ud fra præmissen om, at hvad vælgerne ikke ved, har de ikke ondt af.Paywall?

22:36: WeeEvighedsregimet: Fald. Fra 2015 til 2019 kunne Inger Støjberg gøre, hvad hun ville, så det gjorde hun. Nu beskytter Dansk Folkepartis mandater ikke længere, og hun betaler forfængelighedens pris.Paywall?

15. december 2021

15:36: WeeOrdet er frit: USA. Verdens første antiprogressive universitet er på vej i Texas. Diskussionen raser om, hvorvidt det virkelig er nødvendigt. Paywall?

10. december 2021

07:37: Wee<i>Skolerne igen i skammekrogen</i>: Leder. Det er hovedløst at lukke skolerne som et af de allerførste tiltag i en ny nedlukning. Og nu kender politikerne endda konsekvensen.Paywall?

9. december 2021

20:48: WeeHvem skal belønnes med årets Litteraturpris?: Afstemning. Vanen tro er det jer læsere, der bestemmer, hvem der skal belønnes med Weekendavisens Litteraturpris. Vælg Deres favorit her.Paywall?

20:48: WeeWeekendavisens Litteraturpris 2021: Prisværdigt. Et fremragende bogår går på hæld, og Weekendavisens anmelderkorps har udvalgt ti af dets litterære højdepunkter. Men hvem skal have Weekendavisens Litteraturpris 2021? Det overlader vi trygt til jer læsere.Paywall?

20:48: WeeSandhed og konsekvens: Leder. Troværdighed er svær at opbygge, men nem at miste. Det må være et mindstemål for en chefredaktør, at han kan leve op til samme standarder, han kræver af andre.Paywall?

20:48: WeeGenudsendelse: Satellit. Biden følger igen Trumps udenrigspolitiske linje. USA og Mexico har aftalt at lade asylansøgere vente på deres afgørelse syd for grænsen.Paywall?

20:48: WeeRejsende i kriminalitet: Kriminel osmose. I de seneste uger er flere unge mænd blevet skudt i hovedstadsområdet. Er Sveriges dødbringende bandevold kommet til Danmark? Paywall?

3. december 2021

12:48: WeeProfessorens datter: Interview. »Det værst tænkelige er sket. Min far er væk. Min galskab vil nu blotte sig.« Den litterære verdensstjerne og feministiske ikon Chimamanda Ngozi Adichie om at miste sine forældre og tabe sproget i sorgen. Men også om at blive genfødt som forfatter, sige <i>fuck it</i> til livet og kaste sig hovedkulds ind i en shitstorm.Paywall?

12:48: WeeDen hurtigste kamel i ørkenen : Reportage. Det er kun 15 år siden, at små drenge helt ned til fire år blev brugt som jockeyer til kamelvæddeløb i Qatar. I dag er det små robotter, der pisker dyrene i mål, mens rige oliesheiker ser på fra deres airconditionafkølede biler.Paywall?

12:24: WeeSatans rente: Krise. Den tyrkiske præsident drømmer om et islamisk økonomisk system uden renter. I forsøget på at opnå det er han ved at køre sit lands økonomi i sænk.Paywall?

12:24: WeeI Kina siger de #MiTu: Sexchikane. I kinesiske retssager er det ofte krænkerne, der lægger sag an mod dem, de har krænket. Men de vinder ikke altid.Paywall?

11:48: Wee<i>Kridtstregen</i>: Leder. Vestlige virksomheder sælger gerne ud af det principielle arvesølv, hvis de kan komme ind på det kinesiske marked, men andre steder er der en voksende fornemmelse af, at værdigheden også kan sælges til for høj en pris.Paywall?

2. december 2021

20:48: WeeRekordhøj inflation: Satellit. Inflationen i eurozonen er på sit højeste, og i Tyskland har den ikke været højere siden genforeningen. Indtil videre modstår Den Europæiske Centralbank dog opfordringerne til at stramme pengepolitikken.Paywall?

20:48: WeePlanken ud: Piratviden. Ingen kan svare på, hvad der skal ske med de formodede pirater, der sidder fanget på den danske fregat Esbern Snare.Paywall?

20:48: Wee<i>Sex, magt og tv</i>: Leder. TV 2-dokumentaren vidner om en total mangel på bevidsthed om det ansvar, magt over andre giver. Opgøret med »en anden tids kultur« er en besindelse på, at grænseoverskridende magtudøvelse findes, også i seksuel form, selv når vi hædrer frigørelse og flydende grænser.Paywall?

26. november 2021

16:48: WeeEfter stikket: Coronavirus. Antallet af gennembrudsinfektioner stiger, og nye studier viser, at vaccinerede syge udånder lige så meget virus som uvaccinerede. Undervurderer vi, hvor farlige vi er efter vaccinen?Paywall?

16:48: WeeDen falske Sara Koch: Litterære hackere. Ukendte gerningsmænd skaber forskrækkelse i den internationale forlagsbranche med en mystisk form for identitets- og manuskripttyveri, som nu også har ramt en anerkendt oversætter i Danmark.Paywall?

16:48: WeeIngen tid til plageånder: Ubehagesyge. »Den mentalitet hører ikke til i Europa og burde heller ikke eksistere i Amerika,« siger Marieke Lucas Rijneveld. Europas nye litterære stjerne vil ikke længere dømmes af moralister, hverken i himlen eller på gaden.Paywall?

16:48: WeeKampen mod coronatyranniet: Sygdomstegn. Kampen mellem myndighederne og vaccinemodstanderne raser med en voldsomhed, som måske vil gøre lige så meget skade på de vestlige samfund som pandemien. For vaccinemodstand kan også smitte. Portræt af antivaxxerne i Europa. Paywall?

15:36: WeeLuksusfælden: Forskning. Kampen om forskningsmidler er et eskalerende ansøgningscirkus, lyder det fra forskere, mens universiteter kæmper med at dække skjulte følgeomkostninger ved store fondsbevillinger.Paywall?

25. november 2021

20:48: WeeFrank og Frank: Interview. »Når man er i 50erne, er livet bare dejligt. Var der ikke hele tiden nogen, der råbte og skreg, at der er en klimaforandring på vej, ville jeg synke ned i sofaen med et godt glas rødvin og ikke foretage mig yderligere.« Frank Hvam om klimakampens nødvendighed, om indsnævringen af humoren og om, hvorfor han må lave en alliance med de unge.Paywall?

20:48: Wee<i>Dømt ude</i>: Leder. Sager med så vidtrækkende konsekvenser som fratagelsen af statsborgerskabet bør ikke administreres af embedsmænd. Som minksagen har vist, er de undertiden overivrige efter at lyde ministerens ønsker.Paywall?

20:48: WeeEt skævere Tyskland: Satellit. Køb, salg og besiddelse af cannabis er forbudt i det meste af Europa. Men den nye tyske regering vil legalisere et statskontrolleret salg af det euforiserende stof.Paywall?

20:48: WeeBefri Hongkong: Satellit. Hongkongs Beijing-støttede ledelse strammer skruen. Nu er en 20-årig forkæmper for uafhængighed af Kina blevet idømt flere års fængsel under den skrappe sikkerhedslov.Paywall?

19. november 2021

16:22: WeeNye våben: Bagslag. To nye piller mod covid-19 er på trapperne. Det er godt nyt, mener eksperter – så længe det ikke fører til, at færre lader sig vaccinere.Paywall?

16:22: WeeKatastrofen, der udeblev: Bestået. Nedlukningen har mod al forventning ikke sat de danske elever nævneværdigt tilbage. Ikke engang de svageste elever ser ud til at være ramt, viser ny analyse.Paywall?

16:22: WeeIntelligent sabotage: Kontroversen. Republikansk politiker har opfordret FBI til at efterforske bog af den svenske klimaforsker og -aktivist Andreas Malm.Paywall?

16:22: WeeHvide skodliv: Satellit. Det blev ikke taget godt imod, da en rapport i foråret konkluderede, at hvide lever kortere end farvede i Storbritannien – forud for coronapandemien. Nu medgiver kritikerne, at det var rigtigt.Paywall?

18. november 2021

20:30: WeeMigranterne sendes mod det svageste led i NATOs østgrænse : Østfronten. Migranterne fra Belarus styres hen mod et område tæt på det såkaldte Suwalki-gab, en cirka 110 km lang strækning langs den polsk-litauiske grænse, der er alle NATO-strategers mareridt. For det er det utvivlsomt svageste led i NATOs forsvar af sin østgrænse og de baltiske stater. Paywall?

20:30: WeeRøde ører: Satellit. Trump-kritiske medier genbesøger deres dækning af Steele-dossieret, der blandt andet rummede påstanden om, at Trump havde urinsex med prostituerede på et luksushotel i Moskva. Beskyldningen holder – om man så må sige – ikke vand.Paywall?

20:30: WeeGaddafi junior: Satellit. I Libyen har de ikke hørt det sidste til Gaddafi. Nu stiller hans berygtede søn op til præsidentvalget.Paywall?

20:30: Wee<i>Tak til Tulle</i>: Leder. Lad os klappe med kistelåget, mens liget bæres ud. Dansk Folkeparti tabte valget, men styrkede demokratiet.Paywall?

20:30: Wee<i>Hvilket vidunderligt valg</i>: Leder. Demokratiet har ikke stor tålmodighed med store sort-hvide grundfortællinger. By mod land. Velfærd over for frihed. Den slags. Politikere lægger tiårsplaner, medierne fortæller deres historier, og vælgerne griner.Paywall?

08:32: WeeEkstra ost uden skam: Selvbetjening. Vi køber mere fastfood, når vi ikke behøver sige vores bestilling højt til et andet menneske. Den kontaktløse økonomi stormer frem – og manipulerer os på nye måder.Paywall?

16. november 2021

11:00: WeePolitisk trommedans: Satellit. En norsk politiker fik ikke noget klart svar, da han spurgte Mette Frederiksen om Danmark er villig til at tilbagelevere norske kulturgenstande.Paywall?

15. november 2021

12:10: Wee<i>Rekviem på repeat</i>: Leder. Vi vælger ikke altid de mest oplagte kriser at gå i panik over.Paywall?

10:30: WeeKvindelitteratur med mandehørm: Kontroversen. Må man udgive sig for at være kvinde for at sælge flere bøger? Spansk forlag er kommet under hård beskydning for kontroversiel markedsføringsstrategi.Paywall?

13. november 2021

16:30: WeeMors dreng: Snork. Den tidligere Outlandish-sanger Isam B har skrevet en bog til sin søn om sin egen og deres families historie: et usædvanligt uinteressant liv for en popsanger. Paywall?

16:30: WeeFarvel til dansk soft power: Sprog. Regeringen vil ikke længere udsende lektorer, der siden 1937 har styrket kendskabet til dansk i udlandet. En fejl, hvis man ønsker at føre »værdibaseret udenrigspolitik«, mener en tidligere udsendt lektor/udenrigsminister.Paywall?

16:30: WeeVandkantsdanmark: Københavneri. I landets største by kan striden om Lynetteholm, en ny bydel ud mod Øresund på størrelse med knap 400 fodboldbaner, blive kommunalvalgets joker.Paywall?

11. november 2021

20:40: WeeHer går grænsen: Leder. Det er uholdbart at EU lader sin asylpolitik tage som gidsel af korrupte despoter i skrøbelige stater, der når som helst kan bruge opsigelse af aftalen som politisk pression.Paywall?

20:40: WeeDrømmebyen: Leder. For få år siden var København en lille, trist, indadvendt by. Nu er hovedstaden en af verdens mest attraktive byer. Alt det, københavnerne elsker, er Enhedslisten imod.Paywall?

20:40: WeeNu er det Papes tur: Blåt håb. Det er ikke længere urealistisk med en blå regering. Vælgerne har en klar favorit og en overraskende nummer to som mulig statsminister.Paywall?