Wallnot Twitter's logo med en syngende fuglulovlig?lovlighvad!?

Gratis nyheder uden betalingsmur fra danske aviser og medier.

2. marts 2021

17:20: WeeDommerens yndlingstal: I felten. Ny forskning bekræfter, at der er bestemte tal, som dommere foretrækker, når de skal udmåle længden af en straf.Paywall?

17:20: WeeLøb for livet: Arbejdsdyr. Meget taler for, at slæden er et af menneskets ældste transportmidler. Længe før hjulet var opfundet, rejste mennesker gennem Arktis med slæder og hunde. Et forskningsprojekt undersøger nu grønlandshunden – for at redde den og landets traditionelle kultur for fremtiden.Paywall?

10:40: WeeOmsorg er vores Coca-Cola: Varemærke. De nordiske velfærdsstater er et hot brand på det kinesiske marked, hvor viden om ældrepleje, sygepleje og børnepædagogik er en vare, der kan handles.Paywall?

09:20: WeeMig og mit blinklys: Elektronik. En usynlig blinklyseffekt i populære laptops og smartphones giver brugere over hele verden ondt i øjnene. Flere producenter advarer mod teknologien, men der er ingen forskning på området.Paywall?

09:20: WeeRejsefeber: Turistfælden. For et år siden afviste eksperter grænselukninger som meningsløse. I dag tyder meget på, at de åbne grænser og de mange rejsende var af central betydning for spredningen af covid-19 i de europæiske regioner.Paywall?

1. marts 2021

09:20: WeeBarnløs i balkjole: Maskulin. Opblødningen af kønsrollerne og de feminine mænd er skyld i Vestens lave fødselstal.Paywall?

28. februar 2021

07:40: WeeHelle for Gucci: Kvindekamp. Kvinder er ikke underlagt en særlig maskulin dresscode. De er højst underlagt en dresscode.Paywall?

27. februar 2021

12:20: WeePlantekuren: Folkesundhed. Mens flere afrikanske lande har investeret i vacciner mod coronavirus, har Tanzania og Madagaskar i stedet købt urtemedicin.Paywall?

26. februar 2021

20:40: WeeGamle mænd i nye verdener: Avistid. Politiske fælder på Borgen, mænd i den moderne verden og techgiganter på internettet.Paywall?

12:20: WeeIngen kære mor: Magt. Patriarkatet smuldrer på Christiansborg. Men matriarkatet er heller ikke for sarte sjæle.Paywall?

25. februar 2021

21:40: WeePandemiens børn: For skud. »Vi er nødt til at vaccinere vores børn.« Ifølge israelske eksperter er de mindste nøglen til at få kontrol over covid-19.Paywall?

21:40: WeeScener fra et hjertestop: Livsbane. For et år siden holdt dokumentaristen Christoffer Guldbrandsens hjerte op med at slå. Hvor meget ændrer livet sig, når man dør – og alligevel overlever? Er man overhovedet hovedpersonen i den fortælling? Hvis man synes, at det seneste år har været vildt, så hør lige hans historie.Paywall?

21:40: WeePolitisk ekspertise: Leder. Statsministeren vil have os til at stole på sundhedsmyndighedernes råd. Det er hun næppe den rette til at bede om.Paywall?

21:40: WeeDel og hersk: Leder. EUs sanktioner mod fire russiske embedsmænd er snarere en PR-gevinst end en straf. Paywall?

22. februar 2021

16:30: WeeKrig og kærlighed i skovbunden: Træliv. Ny viden om skovens undergrund får en gruppe biologer til at tale henført om modertræer, mens andre advarer mod at se træer som mennesker. Reportage fra en paradigmestrid.Paywall?

16:30: WeeDen kontrær­seksuelle: Oprejsning. Amtsforvalter Poul Andræ var den selvbevidste og – ifølge eget udsagn – altid liderlige pioner i kampen for seksuel ligestilling. Nu bliver hans enestående historie endelig fortalt.Paywall?

14:10: WeeTilfældet Politiken: Kommentar. Sexannoncer og vakte synspunkter trives side om side på organet for den højeste oplysning.Paywall?

20. februar 2021

13:50: WeeBorgerlige bad guys: Partiportræt. Pernille Vermund og co. stjæler det blå rampelys. Målt på medlemmer er de nu landets tredjestørste parti, og baglandet drømmer om ministerposter.Paywall?

01:50: WeeStærk og sej: Jydekortet. Er det en fordel at være jyde i politik, eller bliver jyskheden misbrugt? Fremtrædende jyder giver svaret.Paywall?

18. februar 2021

21:30: WeeDe værdigt arbejdsløse: Aktivering. Coronakrisen har skabt to grupper ledige: de uheldige og de selvforskyldte.Paywall?

21:30: WeeFeminismens ømme punkter: Køn. Sex, moderskab og ligestillingsparadokset. Syv spørgsmål til unge feminister fra en boomer.Paywall?

21:30: WeeEfterkritik: Debat. Magnus Boding Hansens artikel om dansk muslingefiskeri trænger til korrektion. To forskere tager til genmæle.Paywall?

21:30: WeeDe Konservative er dansk politiks svar på GameStop: Leder. De Konservative står til at blive større end Venstre. Men de bruger ikke fremgangen på noget ud over promovering af et par store egoer. Partiet ligner en politisk version af en virksomhed, hvis værdi udelukkende stiger på grund af ydre forhold.Paywall?

21:30: WeeDobbeltstandard: Forskelsbehandling. Flere advarselslamper skal blinke, før ikkevestlige børn anbringes. Lider de sociale myndigheder af berøringsangst over for at gribe ind i etniske minoritetsfamilier?Paywall?

21:30: WeeDræber nedlukningen flere end den redder?: Omkostninger. Med udsigten til genåbning spørger forskere, hvad nedlukningen har betydet for samfundets øvrige patientgrupper. Tallene er ildevarslende.Paywall?

17. februar 2021

11:10: WeeMilliardærernes march: Interview. »Den sociale kontrakt er blevet brudt under krisen, og det er aldrig sket før. Det føles ... skamfuldt.« Markedsføringsguru og bullshitdetektor Scott Galloway om økonomi, markeder og kultur efter corona. Vi har talt med forfatteren bag bogen Post Corona.Paywall?

16. februar 2021

14:10: WeeUden mandligt samtykke: #HeToo. Må en handlekraftig heltinde stjæle sin mutte hertugpartners sæd? Absolut ikke, mener romance-læserne, og med Netflix-serien Bridgertons succes har diskussionen fået vinger igen.Paywall?

13:50: WeeKatten efter musen: Corona. Det er afgørende, at flere lande bliver i stand til at opspore farlige mutationer, hvis vi skal bevare forspringet i kampen mod covid-19. Derfor tilbyder Storbritannien hjælp.Paywall?

13:50: WeeVejen til Gilead: Opråb. »Hvorfor er det så svært at få adgang til de her tal? Skyldes det uvidenhed eller mørklægning?« Debattøren Ayaan Hirsi Ali vil gøre op med politisk korrekte statistikker, som ifølge hende dækker over sammenhængen mellem muslimsk indvandring og seksuel vold mod europæiske kvinder. Paywall?

15. februar 2021

13:30: WeeLykkeridder af Dannebrog: Uorden. Et forkert farvet ridderkors og en kejserlig inventarliste fundet i Danmark i 2015 antyder svindel med kostbare Fabergé-værker.Paywall?

10:10: WeePigen uden ansigt: Forbudt. En teenager fra Sankt Petersborg menes at bære på en hemmelighed, som de russiske magthavere helst vil skjule.Paywall?

12. februar 2021

12:30: WeeEn uoverskuelig pris: Sundhedsøkonomi. Hvad vil det koste Danmark at udrulle vaccinationsprogrammet mod covid-19, når man indregner sparede hospitalsophold og undgåede dødsfald? Ny analyse giver et bud.Paywall?

12:30: WeePå bar bund: Mirakelkur. Landbrugets kvælstof skal fjernes med blåmuslinger, og støttemillionerne er på vej. Men er det kvaksalveri?Paywall?

11. februar 2021

21:50: WeeDet holder ikke i længden: Lockdown. Nedlukning af samfundet mister effekt over tid. Det viser nyt studie af indsatsen i 152 lande gennem hele 2020.Paywall?

21:50: WeeSyndebuk i bakgear: Anmeldelse. Med 'Rygtet' debuterer Rasmus Daugbjerg glædeligt glødende med en sært og grumt mytisk for ikke at sige allegorisk kortroman om et betændt landsbysamfund.Paywall?

21:50: WeeFlid, fedt og snyd: Google translate. Omfanget af snyd i gymnasiet er stigende. Men i takt med den teknologiske udvikling betragter snyderne sig i stadigt mindre grad som snydere.Paywall?

21:50: WeeDen zoologiske have: Online. Unge er trætte af at eksponere sig selv på sociale medier. Og af at se voksne gøre det samme.Paywall?

21:50: WeeDen udemokratiske domstol: Lov. En forfatningsdomstol risikerer at udhule demokratiet og politisere domstolene.Paywall?

21:50: WeeHvem tager skraldet?: Dødslisten. To af landets mest moderne energianlæg står til at blive lukket. Ifølge de kommunale ejere modarbejder det alle miljøhensyn og efterlader en gigantisk regning.Paywall?

21:00: WeeAt se ud ad vinduet: Mikroeventyr. Tiden er oplagt til at opleve det store i det små. Begynd med en fugl.Paywall?

10:00: WeeTriste statistikker: I felten. Indvandrere og flygtninge kan udfordres af psykisk sygdom. Sammenligner man flygtninge i de nordiske lande, er situationen værst for mænd, der bor i Danmark.Paywall?

10. februar 2021

15:40: WeeKvinder uden østrogen: Overgangsalder. Er det en interessant livsfase eller en behandlingskrævende tilstand? Endnu en gang er kvindekroppen kampplads for forskellige livssyn.Paywall?

8. februar 2021

14:40: WeeLovligt umoralsk: Leder. Der er bred enighed om, at noget sagtens kan være moralsk forkert, selv om det er lovligt. Desværre breder den opfattelse sig i dansk politik, at noget så også sagtens kan være moralsk rigtigt, selv om det er ulovligt. Paywall?

5. februar 2021

21:00: WeeKrisernes tidsalder: Avistid. Denne uge med Mikkel Vedby Rasmussen om kriserne, der omringer os, med dramatiker Tue Biering om samfundets allerrigeste og selvfølgelig om ugen i dansk politik - både om Støjbergs afsked med Venstre og Mette Frederiksens makrelmad på Instagram.Paywall?

12:40: WeeHistorien set gennem flasken: Litteradruktur. Lystigt fransk værk giver et kalejdoskopisk, men yderst underholdende og tankevækkende vue over alkoholens rolle i verdenshistorien.Paywall?

4. februar 2021

22:20: WeeMolekylære stavefejl: Grundforskning. Små ændringer med store konsekvenser: For at forstå de mutationer, der lige nu skaber nye varianter af SARS-CoV-2, må man dykke helt ned i proteinerne.Paywall?

22:20: WeeHerman Bangs sidste rejse: Chicago-San Francisco. Et opsigtsvækkende og hidtil ukendt brev, som Weekendavisen har fundet, løser én gang for alle mysteriet om Herman Bangs død og gengiver en øjenvidneberetning om forfatterens sidste dage og timer.Paywall?

22:20: WeeFarligt kedelig: MANDAG. Efter Trumps fire vilde år håber mange nu på Biden, fordi han kan gøre politik kedeligt igen. Men kedsomhed er i sig selv en trussel mod demokratiet. For at kunne bestå må demokratiet give afløb for menneskers vildskab.Paywall?

22:20: WeeLæserbreve: Debat. Læs om de ortodokse jøder der nægter at underkaste sig coronarestriktioner i Israel, om den danske EU-debat og om Sjostakovitjs fremstilling i Weekendavisens hjemmeskole.Paywall?

22:20: WeeKammeratlig samtale: Debat. Reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed er enkle og velkendte. Alligevel kan de ansatte ikke ytre sig frit.Paywall?

22:20: WeeEUs sygdom: Ansvarsforflygtigelse. EU-Kommissionen bebrejder AstraZeneca for manglende vaccinelevarencer. Bruxelles burde kigge indad.Paywall?

22:20: Wee»Det mest forfærdelige år«: Avistid. Ugens udsendelse: I et år har professor Jens Lundgren været i konstant coronaalarmberedskab som en af landets førende og mest eksponerede eksperter. »Det har været det mest forfærdelige år for mig,« fortæller han i ugens podcast.Paywall?

22:20: WeeDragejægeren: Borgerlighed. Liberalismen skal ikke længere prædike normløshed i en tid, som kalder på fællesskab.Paywall?

22:20: WeeLøkkes ansvar: Leder. Inger Støjberg mener, at Venstres ledelse har svigtet hende. Det har den også, men af andre grunde end hun tror.Paywall?

22:20: WeeLæserbreve: Debat. Læs denne uges debatstof fra Weekendavisens læsere.Paywall?

22:20: WeeGame Short: Investering. Når store hedgefonde satser på et selskabs konkurs via shorting, er de ikke moralsk forkastelige, men udfylder en vigtig rolle på finansmarkedet.Paywall?

22:20: WeeBillige bachelorer: Prekariat. Det er ikke overproduktion af arkitektstuderende, der er skyld i lave lønninger på tegnestuerne, men manglende overenskomster og nærige bygherrer.Paywall?

22:20: WeeSystemfejl: Corona. Statsministeren og hendes departementschef bremsede et system på kamikazekurs.Paywall?

2. februar 2021

12:10: WeeB'læst: Sådan bliver minkmilliarderne fordelt: Stribe. Ved Christoffer Zieler.Paywall?

22. januar 2021

17:50: WeeSamling og splittelse: Avistid. I ugens udsendelse: Vi hylder Pilgaard og Parton. Hører om en broget samling af systemvrede mænd og kvinder. Og får en status på Bidens første udfordringer.Paywall?

21. januar 2021

23:10: WeeDer er langt fra Wuhan til Velling: Pristale. Hun brager igennem de skel, der deler os, som en vanvidsbilist gennem et autoværn. Stine Pilgaard modtager Weekendavisens Litteraturpris 2020 for sin roman <i>Meter i sekundet</i>.Paywall?

23:10: WeeDet kønnede styresystem: Debat. Kvinder og mænd har forskellige forståelser af, hvad der udgør en krænkelse.Paywall?

23:10: WeeSpanien overstreget: Catalansk. I Catalonien bruges sprogpolitik til at skabe kløfter og trække grænser.Paywall?

23:10: WeeLæserbreve: Debat. Asger Aamund mener, at Søren Villemoes foretager idiotiske sammenstillinger, mens Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, giver igen imod kritikken af Danmarks nye officielle kostråd.Paywall?

23:10: WeeBogens fællesskab: Bogpris. Weekendavisens Litteraturpris går til Stine Pilgaard for romanen 'Meter i sekundet', et lattermildt værk fra et tungsindigt år, hvor vi havde brug for at synge og læse sammen.Paywall?

23:10: WeeAmerika og Europa: Velkommen tilbage. Et styrket Vesten og en stærkere demokratisk verden kræver langt mere tydelighed og klarhed – fra europæisk side.Paywall?

23:10: WeeKaravanen: Kommentar. Et flertal af amerikanere ville gerne af med Trump. Men næppe med hans asylpolitik.Paywall?

23:10: WeeKom i hjemmeskole med Frederik Cilius: Hjemmeskole. Den russiske komponist Aleksandr Borodin var egentlig læge og kemiker, men skrev også musik. Musiker og satiriker, Frederik Cilius, fortæller om et overset perle af en symfoni.Paywall?

19. januar 2021

16:00: WeeHjernens hemmeligheder: Kronik. En af hjerneforskningens mest brugte metoder er kommet under skarp kritik.Paywall?

15. januar 2021

18:20: WeeFarvel!: Avistid. I ugens afsnit siger vi farvel til Ivanka, Melania og @realDonaldTrump. Til Angela Merkel. Og nok også Inger Støjberg.Paywall?

11:20: WeeLæserbreve: Debat. Ugens kommentarer fra Weekendavisens læsere.Paywall?

14. januar 2021

21:30: WeePostpandemisk patchwork: Kommentar. Moden må tilpasse sig de dybere forandringer i livsstilen, også efter krisen.Paywall?

21:30: WeeKampen om vaccinen: Corona. Søren Brostrøm og Mette Frederiksen gør regning uden vært. Der er risiko for, at vi ikke kan vaccinere alle inden 27. juni.Paywall?

21:30: WeeHvad er problemet?: Tro. Jeg arbejder for en bedre verden med mere mindfulness og compassion, mindre ulighed, større social retfærdighed og bedre miljø. Men jeg er ikke medlem af en sekt og missionerer ikke buddhisme.Paywall?

21:30: WeeFor rigsretten: Leder.Paywall?

21:30: WeeEfterkritik: 2020. Sonja Furu havde, ifølge en læser, to vildledende budskaber i sidste uges Weekendavis om forbløffende lav dødelighed og en stigning i mental sundhed under coronakrisen.Paywall?

21:30: WeeDisse sandheder: Leder.Paywall?

11:40: WeeTir ikke en desperado: Retfærdighed. Det kan være en temmelig dum idé at insistere på at åbne en straffesag mod Donald Trump, mens han endnu er ved magten.Paywall?

8. januar 2021

16:40: Wee2021: Det store sammenbrudsgilde: Avistid. I denne uges podcast: Det store og det lille drama – i Washington og Venstre.Paywall?

7. januar 2021

21:40: WeeBogdebat: Læserbreve. Debat og kommentarer til Weekendavisens bogsektion.Paywall?