Wallnot

Gratis nyheder uden betalingsmur fra danske aviser.

3. april 2020

00:00: Ideologisk bras: Leder.

00:00: Skattesvindler, slaveskib, smittebærer: Coronacruise. Krydstogtskibet er et symbol på alt det, der var galt med verden før krisen. 2020 skulle ellers have sat ny rekord i danske havne. Burde vi have set det komme?

00:00: Bag solide hegn: Debat. Det er til den uberørte naturs uheld, når områderne bliver naturfredet.

00:00: Kur uden regning: Lukkeland. Studie af influenzaepidemien i 1918 udfordrer forestillingen om, at vi skal vælge mellem at redde liv og økonomien. Men er det virkelig gratis at lukke vore sygdomsramte samfund ned?

00:00: Kinesisk utopi: Leder.

00:00: Coronafarmen: Virologi. Heste, grise, køer og katte. Blandt stort set alle husdyr i Danmark florerer der coronavirus, viser ny optælling. Måske er det en tilfældighed, at en af dem endnu ikke er sprunget fra dyr til mennesker.

00:00: Debat: Læserbreve. Faglært flugt. Fællessang. Bagklog.

00:00: Kun til låns: Debat. Kære Stat, jeg holder vejret og håber på, du holder din del af aftalen.

00:00: Fornuftens genkomst: Interview. »I denne omgang har myndighederne fortjent den tillid, som medborgerne viser dem.« Til sin store overraskelse er forfatteren Lena Andersson imponeret over den svenske håndtering af coronakrisen.

27. marts 2020

00:00: Mørketal: Leder.

00:00: Debat: Læserbreve. Test. Flygtningekrise. Karakterer. Sygdom og død.

00:00: Vendepunkter: Øjeblikket. »Vi reagerede på den viden, vi havde på det tidspunkt.« Afdelingschef på Statens Serum Institut Tyra Grove Krause om det øjeblik, hvor det gik op for hende, at den var gal.

00:00: Selveste Gyldendal: Uddrag . »Et forlag er ikke andet end menneskers kloge og dumme beslut­ninger.« Pernille Stensgaard har skrevet en bog om Gyldendals 250 første år: 1770-2020.

00:00: Tak, Gud og fibernettet: Hjælp. Mit gæt er, at når karantænesluserne igen åbnes, vil man se nedslidte forældre placere små blomstergaver på dørtrinet til mange underviseres hjem. »Tak, men vi vidste jo ikke, det var så sindssygt.« Jan Gintberg om hjemmeskoling under Den Store Nedsmeltning.

00:00: Klasseforskel: Respekt. Corona-skolen er ikke et gennembrud for digital undervisning, men for lærergerningen.

00:00: Tabte timer: Læringstab. Bliver børnene dummere, når skolerne lukker? Og hvem bliver hårdest ramt? Strejker, sommerferier og tidligere epidemier kan give os et fingerpeg.

00:00: En ommer, Hardis: Debat. Arne Hardis tager fejl, når han beskriver Alternativet som en »sekt«. Vi er alt for magtkritiske.

00:00: Vestens virus: Leder.

00:00: Håbets budbringer: Redning. Med et lille stykke råt arvemateriale kan man få kroppen til at vaccinere sig selv. I årtier er der blevet kigget skævt til metoden, men nu har den ført til de første kliniske forsøg med en COVID-19-vaccine. Lykkes det, kan det betyde en ende på pandemierne.

00:00: Katastrofens natur: Kronik. Der findes ingen naturkatastrofer. De er alle menneskeskabte, når de påvirker sårbare, menneskeskabte systemer.

20. marts 2020

00:00: Ud af det blå: Corona. Hvor mange danskere bliver smittet? Sundhedsstyrelsens prognose er omgærdet med usikkerhed.

00:00: Kontroltabet: Leder.

00:00: Gennem lukket land: Vejene. Ingenting har forandret sig. Alting er anderledes. Jakob Jessen og fotograf Kasper Løftgaard er draget på tur gennem Danmark.

00:00: Debat: Læserbreve. Sundhedsstyrelsen. Gloserødt. Kong Ludwig.

00:00: Udbrudskultur: Beredskab. Når en epidemi rammer, er indsatsen ofte præget af kaos, korruption og politisk magtspil. En forsker og en journalist har undersøgt, hvad der gik galt under det seneste ebola-udbrud i Afrika – og hvad vi kan lære af det.

00:00: Tyst og balstyrisk: Smittemønster. Ud fra genetiske spor forsøger forskere at kortlægge coronavirussens hærgen fra by til by og land til land. Jo nærmere de kommer vores nye fjende, jo mere uhyggelig tager den sig ud.

00:00: Ensomhedens epidemi: Alene. Når virale trusler tvinger mennesker til at isolere sig, kan det tære på sindet og føre til depression, stress og misbrug, viser forskningen. Især kan de, der er sårbare i forvejen, lide skade.

00:00: De frie, selvstændige: Leder.

00:00: Foråret og håbet: Lysere tider. Der er en vis chance for, at den nye coronavirus spreder sig langsommere ved højere temperaturer, mener forskere. Men sommeren vil i bedste fald købe os tid.

00:00: Hvad sker der efter coronavirus?: Erindringskulturkamp. Hvem bestemmer, hvad der skete? Læs den kinesiske forfatter Yan Liankes digitale forelæsning om coronavirus, fællesskabets hukommelse og om, hvordan historiefortællere en dag vil behandle krisen.

00:00: Vindere af krydsord: Rettelse.

00:00: Manglende hænder: Kronik. Med de hastigt stigende indlæggelser vil der snart opstå kritiske flaskehalse i det danske sundhedssystem.

00:00: Jeg – en coronaoverlever: Karantænedagbog. Nu kan jeg igen forestille mig et liv i oprejst tilstand.

00:00: Kronisk urolig: Debat. Som kronisk syg og medlem af en »særlig risikogruppe« er denne tid præget af konstant utryghed.

00:00: Ny fjende, gamle våben: I krig. Med hjælp fra højteknologisk overvågning og en magtfuld sikkerhedstjeneste er det tilsyneladende lykkedes Israel at dæmme op for den nye coronavirus.

13. marts 2020

00:00: Debat: Læserbreve. Mads Fuglede. Ghettoskam. Organhandel. Svinefedt. Corona.

00:00: Elbiler behøver batterier: Grønne råstoffer. Danske geologer advarer om mangel på batterimetaller. Tysk ekspert siger, at Vesten har taget alt for let på Kinas store forspring.

00:00: #Iostoacasa – jeg bliver hjemme: Udlandsdansker. Det var omkring midten af februar, at jeg her i Italien hørte om Coronaen for første gang. I dag, knap fire uger senere, er hele landet i undtagelsestilstand, og selv i metropolen Rom er alle smittet af en undergangsstemning.

00:00: Sortsynet sænker sig: Karantænedagbog. Hverken manden, Mette eller Margrethe er de store humørpiller i denne coronatid. Og andre dårlige nyheder.

00:00: Som coronatilfælde får jeg det hele med: Karantænedagbog. Coronavirussen har midlertidigt kureret én anden lidelse, der har plaget os i den vestlige verden: FOMO.

00:00: Jeg – et coronatilfælde: Karantænedagbog. Jeg er her på sygelejet optimist. Når ingen andre vil være det, så må jeg jo tage det på mig.

00:00: Næste logiske skridt er udgangsforbud: En time med Weekendavisen. Hverdagen er allerede aflyst, og hvis coronasmitten bliver værre, bliver indgrebet i vores liv det også.

00:00: #Killiliisa: Grønland. Ti skriftlige vidnesbyrd har bragt #MeToo til Grønland. I landet, hvor hvert femte barn har været udsat for seksuelle overgreb, er det afgørende, at voksne går forrest og siger fra, mener børnetalsmand.

00:00: De overlevende: Coronavirus. Alle taler om risikoen for at dø, men er der også andre risici? Kommer tidligere patienter til at lide under mén på langt sigt? Svaret kan være afgørende både for individ og samfund.

00:00: Debat: Læserbreve. Dresden. Dracula. Eks Libris.

00:00: Duksen og dyret: Fodbold. Der er sket noget mirakuløst. Noget, man aldrig havde turdet håbe på. Norge er tæt på at få to superstjerner, vores egen Elkjær og Laudrup. De personificerer det værste og det bedste ved moderne fodbold.

00:00: Håndspritregime på liv og død: Afskåret. I den komplette isolation med en særligt coronaudsat mor hersker indgribende regler, en høj grad af selvjustits og en streng folkedomstol.

00:00: Den eksponentielle syge: Kronik. Mette Frederiksens administration har handlet rigtigt ved at indføre to ugers semi-nedlukning af Danmark, men var for længe om at træffe beslutningen.

00:00: Sekten: Leder.

00:00: Hunde og helte i Krudttønden: Debat. Har Bo Green Jensen skrevet en anmeldelse eller en fejlbehæftet kronik?

00:00: En ommer, Libak!: Debat. Efterkritik.

00:00: Den sande natur: Leder.

6. marts 2020

00:00: Efter katastrofen: Ødelagt. Knuste fællesskaber og frygt for stråling har gjort langt mere skade end den egentlige radioaktivitet fra katastrofen ved Fukushima. Mange af de evakuerede er blevet ramt af depression, angst og misbrug, og selvmordsraten er tårnhøj. Hvad kan vi lære af tsunamiens mentale efterdønninger?

00:00: Vi burde alle være investorer: Pengekultur. At få penge til at yngle har i århundreder været en udpræget maskulin beskæftigelse. Nye netværk støtter kvinder, som vil tage magten over pengene.

00:00: Slaget om tribunerne: Gentrificering. I Tyskland slås myndigheder og klubledelser med de mest hårdkogte fans om retten til at definere landets fodbold.

00:00: Det værste scenarie: Kronik. Bernie Sanders som præsident vil være dårlige nyheder ikke blot for Demokraterne, men også for Danmark.

00:00: Terror og ansvar: Leder.

00:00: Rigeligt med bøger: Debat. Hold nu op: Bibliotekerne skal ikke være som i de gode gamle dage.

00:00: Et liberalt manifest: Debat. Marlene Wind leverer i sin velskrevne bog et tiltrængt og i dansk sammenhæng sjældent forsvar for den liberale retsstat.

00:00: Debat: Læserbreve. Henrik Marstal. DR 1. DR 2. Børn og forældre.

00:00: At trække en grænse: Leder.

00:00: Karrierekvinder har au pair: Ligestilling. Vesteuropa har langt færre kvindelige ledere end Østeuropa, hvor man ikke har så store kvababbelser ved at outsource noget af børnepasningen.

00:00: En krise uden kur: Recession. Coronavirussen truer med at skabe en økonomisk nedsmeltning, som hverken politikere eller centralbanker kan forhindre. Snart risikerer vi at betale en høj pris for 2010rnes overmod, mener Harvard-økonomen Jeffrey Frankel.

00:00: Nu er det et psykologisk coronaudbrud!: En time med Weekendavisen. Lad være med at panikke, så økonomien kører i sænk – for dét kommer til at koste liv, mener Lone Frank.

28. februar 2020

00:00: Debat: Læserbreve. SAS. Tegnerne. Karakterskala. Antisemitisme. Tekstlængde.

00:00: En god forretning: Økonomi. Et nyt tværnationalt forskningsprojekt viser, at der er en direkte sammenhæng mellem størrelserne på dyr i zoologiske haver og antallet af betalende gæster, som genererer overskud til naturbevarelse.

00:00: Den største voldsmand: Kronik. Politiet henlægger sager om voldelig kriminalitet, mens ofrene venter i årevis på erstatning. Systemet er i stykker.

00:00: I de privilegeredes tjeneste: Debat. Rektor er skuffet. Men det er alene rektors problem.

00:00: Den syge landsby: Leder.

00:00: Hvor rød er han?: Portræt. Bernie Sanders er ikke kommunist, som modstanderne påstår. Men han er bestemt heller ikke en gråmeleret socialdemokrat.

00:00: Livet efter #MeToo: Yes, he Kahn. Harvey Weinstein blev dømt. Andre slap billigere for at sige det mildt. Tidligere direktør for IMF, Dominique Strauss-Kahn, lever nu som diskret højtbetalt konsulent i Nordafrika.

00:00: Marlene Wind kan selv være en tribalist: Anmeldt. Marlene Wind har efter eget udsagn skrevet et wakeupcall af en bog om demokratiets krise i Vesten. Desværre vidner værket om, at hun snarere er en del af problemet end af løsningen.

21. februar 2020

00:00: Ikke efter bogen: Uskrevet. I 100 år har folkebiblioteket været en offentlig institution. Der skal være plads til alle – og så alligevel ikke. Hvem må bruge byens rum?

00:00: De mange øjne: Set. Regeringen lægger op til markant mere overvågning i det offentlige rum. En række organisationer med juridisk ekspertise advarer mod indgrebet i borgernes frihedsrettigheder.

00:00: Kineserne kommer: Interview. Søren Pind gik ud af politik, fordi han ikke kunne sige sin ærlige mening om Kina. Det kan han nu.

00:00: Arnes epigenetiske ur: Kronik. Snart er det muligt for læger at fastslå, hvor gammel en person er i biologisk forstand. Hvorfor ikke bruge metoden som grundlag for en differentieret pensionsalder?

00:00: Debat: Læserbreve. Stole, magt og kvinder. Forskning og skærme. Markedsliberalisme eller demokrati.

00:00: Ingen er fuldkommen: Biroller. Den transkønnede filmhistorie har været fuld af chok og fordomme, mens nye film fokuserer på synlighed og accept. Men hvorfor ser vi stadig på transpersoner udefra?

00:00: Dom over imperiet: Boldmagt. Den åbne krig mellem UEFA og Manchester City trækker tråde til Mellemøsten og kan få vidtrækkende konsekvenser for europæisk fodbold.

00:00: Okay, Bond: Kulturarv. På overfladen er der tale om to klodser, der ikke passer sammen. Men teenagestjernen Billie Eilish har lavet et fantastisk Bond-nummer, der gør os klogere på både 007 og Eilish.

Wallnot giver dig overblik over artikler fra danske aviser, du kan læse gratis. Om Wallnot. Kontakt Wallnot. Privatliv.